革新的食学拠点に関するシンポジウム・講演

革新的食学拠点に関するシンポジウム

  1. International Symposium for Interface Oral Health Science 2022
    • Keynote Ⅱ: Shoku-gaku Research
    • Chairperson: Hiroyasu Kanetaka
    • 演者・演題:
      1. Nobuhiro Takahashi: Shoku-gaku: Transdisciplinary Science of Eating, Food, and Nutrition
      2. Tetsu Kamiya: The Novel visualization and evaluation methods for swallowing process and dynamic food bolus properties
      3. Minoru Ishikawa: Chemical biology of bioactive molecules
      4. Yasue Tanaka: Measuring oral function in older adults; challenges for matching oral function and food texture
    • 開催日:2021年1月15-16日
    • 開催地:オンライン開催
  2. 22nd IUNS-ICN International Congress of Nutrition(第22回国際栄養学会)
    • Open Symposia: Our activities at innovative research and education center for eating, food, and nutrition science (iREC-EFoN)
    • Chairpersons: Hiroyasu Kanetaka and Naoki Shoji
    • 演者・演題:
      1. Nobuhiro Takahashi: The creation of SHOKU-gaku (Transdisciplinary Science of Eating, Food, and Nutrition for Health and Wellbeing) and its goals: the function of the oral microbiome as an example
      2. Makoto Kanauchi: Anti-Inflammation of Miso, Japanese fermented soybean paste ~Lipopolysaccharide neutralizing protein in Miso~
      3. Yusuke Ohsaki: Recent discoveries on the effects of vitamin K on endocrine
    • 開催日:2022年12月9日
    • 開催地:Tokyo, Japan

革新的食学拠点に関する講演

  1. STOVIT TIMNAS IX and DENTAL EXHIBITION 2022: Keynote Lecture
    • 演題:The Creation of Shoku-gaku (Transdisciplinary Science of Eating, Food, and Nutrition for Health and Wellbeing): New Challenges for Tohoku University Graduate School of Dentistry
    • 演者:Nobuhiro Takahashi
    • 開催日:2022年10月1日
    • 開催地:スラバヤ, インドネシア
  2. 2030年の食卓(3大学+1企業 産学連携アグリ食品セミナー): 依頼講演
    • 演題:口腔機能が評価が拓く〔おいしい〕高齢者食の未来
    • 演者:服部 佳功
    • 開催日:2023年1月27日
    • 開催地:東京
  3. 第12回口腔保健用機能性食品研究会: 特別講演
    • 演題:『革新的食学拠点』について
    • 演者:髙橋信博
    • 開催日:2023年2月19日
    • 開催地:新潟